header image

Blog

POMOĆU THETA ALATA REPROGRAMIRAMO UM

 U podsvijesti, kao najve483195_426199930756949_1674797296_nćem dijelu našega uma, nalaze se sva naša naučena ponašanja, sva naša uvjerenja koja smo naučili od roditelja, autoriteta i okruženja u kojem smo živjeli. Sigurno ste već čuli za onu poznatu metaforu da je svjesni um kao vrh ledenjaka (10%), a podsvjesni um predstavlja onih preostalih 90% uma koji nam nije vidljiv.

Ukoliko zaista želimo neku promjenu u svojem životu,trebamo uvjeriti u to i podsvjesni um.

Do promjene može doći kada promijenimo svoj način razmišljanja i našu percepciju, te naša iskrivljenja uvjerenja o samima sebi i o životu. Ta promjena treba biti na svjesnoj i na podsvjesnoj razini. Naime, ako postoji sukob između svjesnog i podsvjesnog uma, podsvjesni um će prevladati, zato jer je to sjedište naših emocija i on će uvijek imati prevagu nad našim racionalnim, svjesnim umom. Promijeniti razmišljanje na svjesnoj razini je relativno lako, no reprogramiranje podsvjesnog uma zahtjeva jaku želju da nešto promijenimo, posvećenost tom zadatku, te razumijevanje kako da to napravimo.

Neke od brojnih ideja koje vam mogu pomoći u svakodnevnom životu u reprogramiranju podsvjesnog uma:

Nadgledajte što ulazi u vaš um – Sve što čujete i osjećate ulazi izravno u vaš podsvjesni um koji mora na neki način obraditi te informacije. Što je više moguće, uklonite negativne informacije ograničavajući količinu negativnih vijesti koje slušate na TV, čitate u novinama, nemojte gledati nasilne filmove, čitajte samo pozitivne informacije. Potrudite se da u vaš um ulazi više pozitivnih informacija, pa će i vaš podsvjesni um na prirodni način postati pozitivniji.

Pazite na unutarnji dijalog – Odmah zaustavite sav negativni dijalog prema sebi, budite blagonakloni prema sami sebi, podsjetite se na sve ono što je pozitivno kod vas. Njegujte pozitivne i optimističke misli o vama samima i o životu i vaš podsvjesni um će vam biti zahvalan. Ukoliko neka negativna misao uđe u vaš svjesni um, zamijenite je pozitivnom. Za nadziranje svojih misli, potrebno je uložiti puno volje i discipline.

Postavljajte si dobra pitanja – Ukoliko želite dobiti neke odgovore u životu, neophodno je postavljati pitanja i to dobra pitanja. Dok razmišljate o sebi, svojem životu i svojim ciljevima, umjesto da samo razmišljate, postavite si pitanje KAKO ih možete ostvariti i ŠTO MOŽETE NAPRAVITI da ih lakše ostvarite? Na taj način uposlit ćete podsvjesni um da pronađe odgovore za vas.

Odvojite vrijeme za sebe – Iako mnogi vjeruju da u današnjem tempu života nije lako pronaći sat slobodnog vremena za sebe, ipak to pokušajte, pa makar to značilo da se morate ustati jedan sat ranije ili leći jedan sat kasnije. Svatko treba vrijeme tišine, za kontemplaciju i razmišljanje ili za druge pozitivne prakse kao što su molitva, meditacija, joga ili čitanje pozitivnog i inspirativnog štiva. To će vam pomoći da očistite um i otvorite vaš podsvjesni um pozitivnim mogućnostima.

Okružite se pozitivnim ljudima
Zamislite svoj «idealni» život – zamislite to kao da se to događa sada i osjetite sada veselje i emocije zbog toga. Na taj način, lakše ćete privući pozitivne događaje koje priželjkujete i ostavit ćete manje prostora da vaš podsvjesni um kreira vašu budućnost za vas.
Napravite popis svojih vrijednosti – Napravite popis i utvrdite koje su vam vrijednosti najvažnije u životu. Što je to do čega najviše držite u životu? Je li to obitelj? Ili vaš duhovni život? Vaše slobodno vrijeme i hobiji? Ili nešto drugo? Kada točno znadete koje su vaše vrijednosti i prioriteti, lakše ćete otkloniti one stvari koje vas u tome ometaju i sputavaju, te ih možete uključiti u ciljeve koje si postavljate kako biste ih još više ojačali.

 

Podeli ovo:
O autoru
Sanja Milanović
http://www.theta4life.com